
Miód uznawany jest za panaceum na wiele dolegliwości. Stanowi zdrowszy zamiennik cukru, pomaga zwalczyć objawy grypy lub przeziębienia. Choć mamy różne typy miodów, okazuje się, że nie każdy może je spożywać. Osoby o takich schorzeniach powinny ograniczyć miód lub całkowicie wykluczyć go z diety. Szczegóły na kolejnych slajdach galerii.

Cukrzyca
Miód zawiera dużą ilość cukru i ma wysoki indeks glikemiczny.

Nadwaga
Miód w około 50 proc. składa się z fruktozy, która metabolizowana jest w wątrobie i zwykle odkłada się pod postacią tłuszczu. Ze względu na konsystencję, zwykle dodajemy go więcej, niż np. tradycyjnego cukru.

Dzieci poniżej pierwszego roku życia
Małym dzieciom nie powinno podawać się takiej ilości cukru. Dodatkowo miód może zawierać niewielkie ilości zarodników bakterii, na które dziecięcy organizm nie jest jeszcze odporny.