Miód powstaje poprzez przetwarzanie nektaru kwiatowego roślin miododajnych, a także wydzielin z liść drzew. Wśród najzdrowszych typów miodów wymienia się miód wrzosowy, miód spadziowy, gryczany, a czasem miód rzepakowy, miód faceliowy, leśny. W zależności od rodzaju miód zawiera w sobie najczęściej takie cenne witaminy i minerały, jak:
- potas,
- fosfor,
- sód,
- wapń,
- magnez
- witamina C,
- witaminy z grupy B (tiamina – B1, ryboflawina – B2, niacyna – PP, B6).
To też może Cię zainteresować: Takie są skutki jedzenia orzechów włoskich. To dzieje się z organizmem, gdy jemy te orzechy
Z powodu swojego składu miód uznawany jest za panaceum na wiele dolegliwości.
Przede wszystkim wzmacnia organizm i wspomaga leczenie grypy i przeziębienia. Wykazuje działanie antybakteryjnie. Dodatkowo przyspiesza gojenie ran, a nawet może obniżać ciśnienie. Wpływa na metabolizm komórkowy i układowy.
Takie osoby nie mogą jeść miodu. Oto właściwości miodu
Niestety, nie każdy może jeść miód. Pomimo jego cennych właściwości, niektóre osoby powinny wyraźnie ograniczyć spożywanie go lub wykluczyć z diety. Szczegóły w galerii:
