10 z 27
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/e5/50/63f6092c0fc96_o_large.jpg)
fot. unsplash.com
Takie produkty spożywcze mogą obniżyć ciśnienie krwi. Oto, co warto jeść przy nadciśnieniu [lista]
ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE
Zielone warzywa liściaste są bogate w azotany, które pomagają kontrolować ciśnienie krwi. Badania pokazują, że spożywanie co najmniej 1 szklanki zielonych warzyw liściastych dziennie może obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia.
Przykłady zielonych liści:
- kapusta
- kapusta włoska
- jarmuż
- szpinak
- boćwina.
Porcja szpinaku to 2 szklanki świeżych liści. Porcja surowej kapusty to 1 szklanka.