
CZERWONA GALARETKA
Galaretka to bardzo popularny deser, niestety jest to zasadniczo tylko cukier, żelatyna i barwnik spożywczy. Zapewnia więc bardzo mało wartości odżywczych. Cukier jest zwykle jednym z pierwszych składników na liście, co oznacza, że tego składnika jest najwięcej. W przypadku tych, które nie zawierają cukru, zazwyczaj używa się sztucznych słodzików, takich jak aspartam, które również mogą mieć pewne niekorzystne skutki zdrowotne.

CUKIERKI I SŁODYCZE
Popularne i kolorowe cukierki często zawierają sztuczne czerwone barwniki. Cukierki i słodycze z czerwonym barwnikiem spożywczym jest szczególnie niepokojąca ze względu na jego stężenie i dodatkowe składniki. Barwnik w cukierkach jest spożywany w większych ilościach, ponieważ produkt jest mniejszy i generalnie jest spożywany jednorazowo, a nie jako porcja porcja jak w przypadku płatków śniadaniowych, ciastek i innych produktów spożywczych. Dodatek cukru i tłuszczu w cukierkach sprawia, że ten konkretny rodzaj żywności jest szkodliwy na wielu płaszczyznach.

OWOCOWE PRZEKĄSKI
Można sądzić, że przekąski owocowe są "zdrowym" wyborem, dostarczają pewną ilość witamin i są "beztłuszczowe". Niestety, większość takich owocowych produktów jest naładowana dodanymi cukrami i sztucznymi składnikami oraz barwnikami, takimi jak Czerwień Allura. Zawsze warto czytać składy produktów, aby uniknąć spożywania sztucznych barwników.

RED VELVET CAKE
To rodzaj ciasta, które jest zwykle wytwarzane z połączenia masła, cukru, kakao w proszku i barwnika spożywczego w celu uzyskania czerwonego lub czerwonawo-brązowego koloru. Często podawany jest z lukrem przygotowywanym z serka śmietankowego, masła i cukru pudru. Zdaniem specjalistów desery typu red velvet, takie jak ciasta, ciastka i babeczki, należą do najbardziej niezdrowych pokarmów z czerwonym barwnikiem. Wszystkie zawierają dużo cukru, niezdrowych tłuszczów, przetworzonych węglowodanów i kalorii. Nie dostarczają dużo składników odżywczych i są praktycznie pozbawione białka. Dodatkowo mogą przyczyniać się do kilku rodzajów chorób sercowo-naczyniowych, a także do niepożądanego przyrostu masy ciała.