
Napoje kawowe
Choć nazwami "maccchiato" czy "cappuccino" przywołują na myśl kawę, w rzeczywistości zawierają tylko ekstrakt z kawy i wiele szkodliwych dodatków. Można je powszechnie spotkać w szczelnie zamkniętych kubkach na półkach sklepowych.
Oto przykładowy skład:
mleko o zawartości tłuszczu 1,8 % (75 %)
kawa Arabica Starbucks (woda, ekstrakt z kawy) (20 %)
cukier (4,7 %)
aromat karmelowy (zawiera mleko)
regulator kwasowości: węglany potasu
emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych
stabilizatory: karagen, guma guar

Kawa naturalna z fusami
Kawa tworząca gęstą zawiesinę z fusami najbardziej podrażnia ściany naszego żołądka. Ponadto, zawiera dużo tłuszczów, które niekorzystnie wpływają na wątrobę i podwyższają poziom cholesterolu.

Najzdrowsza kawa to ta, którą zaparzono ze świeżych ziaren w ekspresie ciśnieniowym, bez dodatku mleka, cukru oraz bez fusów.