
Niektóre zioła i rośliny skutecznie niszczą bakterie, grzyby i pierwotniaki, które są przyczynami wielu chorób. Naturalne antybiotyki mają podobne właściwości co antybiotyki apteczne. Są równocześnie bardziej bezpieczne dla organizmu, nie niszczą przyjaznej flory bakteryjnej żyjącej w jelitach i nieustannie wspierającej m.in. układ odpornościowy, nie powodują antybiotykooporności i nie są toksyczne.
Oto najsilniejsze naturalne antybiotyki. Te rośliny i zioła mają właściwości lecznicze. Zobacz je teraz w naszej galerii >>>>>

MIÓD
Miód swoje lecznicze właściwości zawdzięcza substancjom takim jak nadtlenek wodoru, lizozym, inhibina i apidycyna. Potrafią one zwalczać bakterie gram-dodatnie, takie jak gronkowce i paciorkowce.
Miód działa na laseczki wąglika, prątki gruźlicy czy rzęsistka pochwowegoa także na chorobotwórcze grzyby z rodzaju Candida. Najlepiej sięgać po miody spadziowe z drzew szpilkowych, miody lipowe i miody grykowe z pasiek położonych powyżej 1000 m n.p.m., gdyż takie zawierają najwięcej inhibiny.

ECHINACEA (JEŻÓWKA)
Echinacea zawiera wiele leczniczych substancji. Przetwory z jeżówki, a dokładniej z jeżówki purpurowej, podnoszą naturalną odporność organizmu, działają przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie.

OCET JABŁKOWY
Ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie, wpływa na lepsze przyswajanie cukrów u osób cierpiących na cukrzycę typu 2, podnosi stężenie frakcji "dobrego" cholesterolu HDL. Ocet jabłkowy wpływa na poprawę stanu zdrowia osób chorujących na dolegliwości alergiczne, zapalenie stawów, grypę, dnę moczanową, pomaga w bólu gardła, leczy trądzikowe stany zapalne, łagodzi zgagę, poprawia samopoczucie u ludzi skarżących się na zespół chronicznego zmęczenia.