
Łosoś
Z ryb morskich to najlepsze źródło wielonienasyconych kwasów omega-3. Zawiera też dużo jodu, selenu oraz witamin A,B, D i E. Najlepiej wybierać łososia pacyficznego i atlantyckiego, wolnożyjącego. Łosoś norweski ma nieco więcej szkodliwych substancji.

Morszczuk
Morszczuk wyróżnia się z chudych ryb tym, że jest za to bogatym źródłem kwasów DHA. Ponadto dostarcza cenne białka, witaminę B12 oraz selen. Jest szczególnie polecany osobom, które rezygnują ze spożywania mięsa.

Śledź
Jest bogaty w kwasy omega-3 oraz potas, wapń, żelazo oraz witaminy E i D. Najlepiej wybierać młode śledzie, tzw. matiasy. Zawierają mniej soli.

Dorsz
Zawiera dużo białka, selenu, jodu i witaminy B12. Jest polecany osobom chorym na tarczycę oraz kobietom w ciąży.