
Spożycie ryb w Polsce rośnie w ostatnich latach. Obecnie to około 14 kg ryb na rok, ale daleko nam do średniej, która wynosi około 23 kg. Zobacz w galerii jakie ryby są najzdrowsze

Spożycie ryb w Polsce
W Polsce spożycie ryb jest znacznie wyższe w miastach niż na obszarach wiejskich. Jemy głównie śledzie, mintaje i makrele

Ile należy jeść ryb?
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca jedzenie ryb przynajmniej dwa razy w tygodniu. Polacy średnio spożywają rybę raz na dwa tygodnie. Zauważalny wzrost jest w okresie Bożego Narodzenia. Wówczas na talerzach dominuje karp.

Jakie ryby są najlepsze i najzdrowsze?
Zawartość tłuszczu to tylko jeden z aspektów przy wyborze ryby. Ważne są także składniki odżywcze jakie dana ryba dostarcza organizmowi. Ryby dzielimy także ze względu na pochodzenie. Ryby morskie dostarczają więcej kalorii niż ryby słodkowodne, ale mają też więcej dobroczynnych tłuszczów, a także jodu i selenu. Zobacz w galerii najzdrowsze ryby