
Do liczenia dżdżownic wykorzystywana jest musztarda w proszku, zwana także proszkiem gorczycowym. Proszek miesza się z wodą i wylewa na niewielki kawałek gruntu. Gorczyca wpływa drażniąco na skórę dżdżownic, które “uciekają” na powierzchnię. Ten sposób liczenia dżdżownic nie podoba się obrońcom zwierząt. Jedno jest pewne – im więcej dżdżownic zauważymy w gruncie, tym lepiej dla naszych upraw.

Im więcej dżdżownic w gruncie, tym lepiej. Są one wskaźnikiem żyzności gleby. Odpowiadają za rozkład materii organicznej i jej równomierne rozmieszczenie. Te pierścienice tworzą tzw. strukturę gruzełkowatą gleby, a to wpływa na żyzność, właściwości fizykochemiczne i biologiczne gleby oraz jej odpowiednie napowietrzenie i nawilżenie (infiltracja wody) a rozwój korzeni roślin.

Dżdżownice wzbogacają glebę w sole mineralne. Poruszając się w podziemnych korytarzach ułatwiają wodom podziemnym podchodzić bliżej powierzchni gruntu. Stanowią pokarm dla ptaków, ale bardzo smakują także np. dzikom.

Dlaczego podczas deszczu wydostają się na powierzchnię? Bo ich podziemne korytarze wypełniają się wodą i wówczas może zabraknąć im tlenu (oddychają powierzchnią ciała).