
Takie są korzyści z jedzenia gęsiny - LISTA
Takie są korzyści jedzenia gęsiny. Oto dlaczego warto jeść mięso z gęsi. Zobacz w naszej galerii na kolejnych slajdach >>>

Gęsina jest mniej kaloryczna niż wieprzowina i wołowina
Gęsina zawiera mniej kalorii niż popularna wieprzowina, a jednocześnie jest bardziej sycąca. Jest to dobry wybór dla osób, które chcą kontrolować wagę, jednocześnie dostarczając organizmowi wartościowych składników odżywczych.

Gęsina może cię uratować przed miażdżycą
Dzięki wysokiej zawartości zdrowych tłuszczów, regularne spożywanie gęsiny poprawia kondycję serca i układu krążenia. Zawarte w mięsie gęsi kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 pomagają obniżać poziom cholesterolu, redukując ryzyko miażdżycy oraz innych schorzeń sercowo-naczyniowych.

Gęsina nie pozwoli ci się zestarzeć!
Gęsina jest bogata w przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki w organizmie, przyczyniając się do spowolnienia procesów starzenia. Obecność witamin A i E dodatkowo wzmacnia działanie antyoksydacyjne.