Spis treści
Gęsina to bogactwo wartości odżywczych
Gęsina jest wyjątkowo bogata w białko wysokiej jakości.
Mięso gęsi zawiera również wiele witamin i minerałów, a wśród nich są:
- żelazo jako kluczowy pierwiastek wspierający produkcję czerwonych krwinek, co wpływa na zapobieganie anemii i ogólne wzmocnienie organizmu
- witamina B6 i B12 - wspomagają one funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiają koncentrację, wpływają na nasze samopoczucie
- cynk i selen - mają znaczenie dla naszego układu odpornościowego, "dbają" o skórę i paznokcie oraz wspomagają regenerację tkanek
Zdrowe tłuszcze - takie znajdziesz w mięsie z gęsi
Mięso gęsi zawiera stosunkowo dużo tłuszczu, jednak nie jest to powód, by rezygnować z tego mięsa. Wręcz przeciwnie.
Tłuszcz gęsi ma tę właściwość, że zawiera znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie omega-3 i omega-6. Te kwasy przyczyniać się mogą do obniżenia poziomu złego cholesterolu (LDL).
Tłuszcz gęsi świetnie nadaje się do smażenia i pieczenia. Jest często porównywany do oliwy z oliwek, szczególnie ze względu na podobny stosunek korzystnych kwasów tłuszczowych. Może być również używany jako alternatywa dla masła lub smalcu.
Oto dlaczego warto jeść mięso z gęsi - zobacz w naszej galerii
Chcesz poznać korzyści, jakie twojemu organizmowi daje jedzenia gęsiny?
Wymieniamy je w galerii na kolejnych slajdach:
Gęsina to nasza polska tradycja
Gęsina jest częścią polskiej tradycji kulinarnej, a jej spożywanie to nie tylko zdrowy wybór, ale również sposób na pielęgnowanie dziedzictwa kulturowego.
W dawnych czasach gęsina była jedzona głównie przez arystokrację, dziś jest dostępna dla każdego i odgrywa ważną rolę w polskiej kuchni regionalnej.
Mięso z gęsi można kupić od gospodarza, ale dostępne jest także w dużych sieciach handlowych. W tych ostatnich ceny mięsa z gęsi są przystępniejsze niż jeszcze rok temu. Warto też polować na promocje.
Czytaj także:
