https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Takie są korzyści z jedzenia gęsiny - lista. Oto dlaczego warto jeść mięso z gęsi

(iwo)
Opracowanie:
Takie są korzyści jedzenia gęsiny. Oto dlaczego warto jeść mięso z gęsi. Zobacz w naszej galerii na kolejnych slajdach >>>
Takie są korzyści jedzenia gęsiny. Oto dlaczego warto jeść mięso z gęsi. Zobacz w naszej galerii na kolejnych slajdach >>> unsplash.com/Eric McNew
Jedzenie gęsiny to tradycja w wielu europejskich krajach, szczególnie zaś w Polsce, gdzie mięso to jest serwowane na święto św. Marcina, obchodzone 11 listopada. Gęsina nie jest jednak wyłącznie okazjonalnym przysmakiem. W ostatnich latach mięso z gęsi zyskuje w naszym kraju na popularności. Dawno już wiadomo, że gęsina to zdrowa i smaczna alternatywa dla bardziej powszechnych mięs takich jak kurczak czy wieprzowina. Zobaczcie, dlaczego warto jeść mięso z gęsi nie tylko w listopadzie, ale przez cały rok! W naszej galerii wymieniamy najlepsze zdrowotne korzyści jedzenia gęsiny.

Spis treści

Gęsina to bogactwo wartości odżywczych

Gęsina jest wyjątkowo bogata w białko wysokiej jakości.

Mięso gęsi zawiera również wiele witamin i minerałów, a wśród nich są:

  • żelazo jako kluczowy pierwiastek wspierający produkcję czerwonych krwinek, co wpływa na zapobieganie anemii i ogólne wzmocnienie organizmu
  • witamina B6 i B12 - wspomagają one funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiają koncentrację, wpływają na nasze samopoczucie
  • cynk i selen - mają znaczenie dla naszego układu odpornościowego, "dbają" o skórę i paznokcie oraz wspomagają regenerację tkanek

Zdrowe tłuszcze - takie znajdziesz w mięsie z gęsi

Mięso gęsi zawiera stosunkowo dużo tłuszczu, jednak nie jest to powód, by rezygnować z tego mięsa. Wręcz przeciwnie.

Tłuszcz gęsi ma tę właściwość, że zawiera znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie omega-3 i omega-6. Te kwasy przyczyniać się mogą do obniżenia poziomu złego cholesterolu (LDL).

Tłuszcz gęsi świetnie nadaje się do smażenia i pieczenia. Jest często porównywany do oliwy z oliwek, szczególnie ze względu na podobny stosunek korzystnych kwasów tłuszczowych. Może być również używany jako alternatywa dla masła lub smalcu.

Oto dlaczego warto jeść mięso z gęsi - zobacz w naszej galerii

Chcesz poznać korzyści, jakie twojemu organizmowi daje jedzenia gęsiny?

Wymieniamy je w galerii na kolejnych slajdach:

Gęsina to nasza polska tradycja

Gęsina jest częścią polskiej tradycji kulinarnej, a jej spożywanie to nie tylko zdrowy wybór, ale również sposób na pielęgnowanie dziedzictwa kulturowego.

W dawnych czasach gęsina była jedzona głównie przez arystokrację, dziś jest dostępna dla każdego i odgrywa ważną rolę w polskiej kuchni regionalnej.

Mięso z gęsi można kupić od gospodarza, ale dostępne jest także w dużych sieciach handlowych. W tych ostatnich ceny mięsa z gęsi są przystępniejsze niż jeszcze rok temu. Warto też polować na promocje.

Czytaj także:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska