
Błędy przy parzeniu kawy
Twoja poranna kawa nie smakuje zbyt dobrze? Prawdopodobnie popełniasz błędy przy jej przygotowywaniu. Zobacz, jak uzyskać pyszny, aromatyczny napój.
Takie błędy najczęściej popełniamy przy parzeniu kawy ►

Grubość zmielenia ziaren
Przez za grubo zmieloną kawę woda przepływa i nie wydobywa z niej całości aromatu. A gdy zmielisz kawę zbyt drobno, woda nie może przecisnąć się przez kawowe drobiny i przepala ją – napój staje się wówczas kwaśny i gorzki.
Jeśli twoja ulubiona kawa to taka po turecku (tak zwana zalewajka, z fusami) to wybierz grubo mielone ziarna kawy. Dzięki temu podczas zaparzania wydobędziesz doskonały smak z mniejszą goryczą niż w przypadku drobniej zmielonych ziaren.

Nie używaj młynka udarowego
Jeśli sam mielisz ziarna do zaparzenia kawy, rób to krótko przed przygotowywaniem napoju i nie korzystaj z młynków udarowych, które podgrzewają kawę, przez co traci ona aromat.

Odpowiedni typ kawy
Jednak kawa będzie dobrze smakowała sama, inna z mlekiem, jeszcze inna z likierem, przyprawami czy innymi dodatkami. Ważne, by dobierać kawę zgodnie z przeznaczeniem. Jeśli lubisz espresso – kup kawę przeznaczoną do espresso. Jeśli wolisz kawy mleczne, np. cappuccino - wybierz kawę tak właśnie opisaną.