Kawa to prawdopodobnie najpopularniejszy napój na świecie. Każdego dnia na całym świecie ludzie wypijają ponad trzy miliardy filiżanek kawy. Największe spożycie (na jednego mieszkańca) odnotowuje się w Skandynawii - około 10 kg kawy rocznie. W Polsce to ok. 2-3 kg. Kawę wypijamy o poranku, na rozbudzenie, w ciągu dnia, a nawet wieczorem.
Kawa - z czego się ją robi?
Kawę pozyskuje się z pestek czerwonych owoców wiecznie zielonych krzewów kawowców (Coffea) uprawianych w strefie międzyzwrotnikowej, głównie Afryki i Ameryki Południowej. Pestki brązowieją w procesie suszenia i prażenia. Z palonych i zmielonych ziaren zaparza się napój - kawę.
Najpopularniejsze odmiany kawy to Arabica i Robusta. Arabica ma delikatniejszy, lekko czekoladowy lub korzenny smak, jest bardzo aromatyczna. Robusta natomiast jest bardziej kwaskowata.
Najbardziej znanym i cenionym składnikiem kawy jest kofeina.
Parzenie kawy - takie są najczęstsze błędy
Żeby kawa zachowała swoje właściwości, należy ją właściwie przygotować. Inaczej robi się niesmaczna i traci walory zdrowotne. Zobacz, jakie błędy najczęściej popełniamy przy parzeniu kawy.
Mamy dla Ciebie kilka ciekawych tekstów. Zobacz!
► Tego nie rób przed snem!. Te rzeczy zakłócają sen, utrudniają zasypianie i wywołują bezsenność
► Te znaki zodiaku powinny zagrać na loterii w sylwestra! Oni będą mieć szczęście
