
Dobra jakość wody
Z tanich, słabej jakości ziaren nie będzie dobrej kawy. Nie musisz od razu wydawać kroci na kawę z najwyższej półki, ale jednak warto dołożyć parę złotych i kupić dobrą kawę - mieloną lub w ziarnach. Od razu zauważysz różnicę w smaku.

Przechowywanie kawy
Najlepiej przechowywać kawę w szczelnie zamkniętym opakowaniu, żeby nie zwilgotniała, w suchym, zacienionym miejscu, w temperaturze pokojowej.

Świeżość kawy
Im świeższa, tym lepsza. Najlepiej mielić samemu, tuż przed przygotowywaniem napoju, jeśli jednak kupujesz kawę już zmieloną, koniecznie zwróć uwagę na datę ważności i palenia ziaren. Zmielone ziarna dość szybko wietrzeją, tracąc w ten sposób większość aromatu. Najlepiej kupować kawę ze sprawdzonych źródeł, świeżo paloną.

Twarda lub miękka woda
Jeśli kawa po zaparzeniu jest zbyt kwaśna, może to oznaczać, że woda jest zbyt miękka. Natomiast gdy woda jest zbyt twarda, kawa będzie miała mniej aromatu – wówczas trzeba wydłużyć czas parzenia. Twardość wody można zmniejszyć używając dzbanków do filtrowania.
Jakość wody to podstawa.