
Sałatka może wydawać się zdrowym pomysłem na lunch czy lekką kolację. Jednak okazuje się, że wystarczy jeden dodatek, by stała się wysokokaloryczna i szkodliwa dla zdrowia.
Oto najgorsze dodatki do sałatek. Unikaj tych dodatków, jeśli chcesz schudnąć. Sprawdź teraz listę najgorszych składników, które możesz dodać do sałatki. Zajrzyj koniecznie do naszej galerii >>>>>

GRZANKI
Grzanki to zazwyczaj biały chleb nasączony tłuszczem i solą - nic w nich nie ma jeśli chodzi o wartości odżywcze.
Nie są wprawdzie najgorszym dodatkiem do sałatki, głównie ze względu na wielkość porcji (dwie łyżki grzanek zawierają około 20 kalorii), jednak nie jest trudno posypać sałatkę większą ilością - pół szklanki chrupiących grzanek to już dodatkowe 80 kalorii do posiłku.

KUKURYDZA
Jednym z łatwych sposobów na zmniejszenie dostarczanych kalorii jest unikanie nadmiaru węglowodanów skrobiowych. Takim jest między innymi kukurydza oraz ziemniaki. Lepiej wybierać jak najwięcej ciemnozielonych, fioletowych i czerwonych warzyw w sałatce - one są zazwyczaj nieskrobiowe.

MAKARON
Robiąc sałatkę z makaronem, najczęściej wybiera się biały makaron, który jest rafinowanym węglowodanem. Lepiej postawić na dziki ryż lub komosę ryżową, aby uzyskać podobną dawkę węglowodanów – tylko w sposób pełnoziarnisty.