
SUSZONE OWOCE
Suszone owoce to podstępny dodatkowy cukier, który sprawia, że zdrowe odżywianie jest trudniejsze niż powinno być. Zamiast suszonej żurawiny czy rodzynek lepiej wybierać świeże owoce do sałatki.

ORZECHY PRAŻONE LUB KARMELIZOWANE
Orzechy są jednym z najzdrowszych produktów spożywczych, jednak pokrywanie zdrowych dla serca orzechów słodką powłoką odbiera im ich wartość odżywczą. Zbyt duża ilość kalorii z dodatkowego cukru może prowadzić do otyłości, cukrzycy typu 2 i chorób serca.

WĘDLINA
Przygotowanie zbilansowanego posiłku oznacza znalezienie zdrowych źródeł białka. Według Światowej Organizacji Zdrowia wędliny zawierają białko, ale mają dodatkowo wysoką zawartość sodu i zwiększają ryzyko raka jelita grubego.
Zawartość kalorii w wędlinach może się znacznie różnić - od chudej piersi z indyka po salami.

BOCZEK
Lekarze i dietetycy są zgodni, że powinno się ograniczyć do minimum spożywanie przetworzonego mięsa, takiego jak boczek, który jest źródłem kalorii i tłuszczów nasyconych, przyczyniających się do powstawania dolegliwości układu sercowo-naczyniowego.