
"Metabolizm" to termin używany zamiennie z określeniem "przemiana materii". Zasadniczo proces metabolizmu to zdolność organizmu do przyjmowania pokarmów i rozkładania ich na energię. Im szybciej działa metabolizm, tym więcej kalorii spala się w spoczynku i tym więcej energii może potrzebować, aby działać 24 godziny na dobę.
Naturalne tempo metabolizmu jest uwarunkowane genetycznie, jednak można na nie wpłynąć przez długofalowe zmiany, obejmujące dietę, aktywność fizyczną i higieniczny tryb życia.
Oto sześć najlepszych przekąsek, które pomogą przyspieszyć metabolizm. Te połączenia zdaniem dietetyków przyspieszają przemianę materii. Sprawdź teraz w naszej galerii, po jakie przekąski warto sięgnąć w ciągu dnia, żeby przyspieszyć metabolizm >>>>>

KRAKERSY Z SEREM
Zjedzenie małej przekąski po południu, gdy nie ma się czasu na obiad, może w łatwy i smaczny sposób przyspieszyć metabolizm. Ser i krakersy mogą być świetną przekąską między posiłkami, ponieważ ser ma wysoką zawartość białka, które pomaga utrzymać uczucie sytości do obiadu.
Będzie to również dobry wybór na przekąskę między obiadem a kolacją, aby utrzymać poziom energii i nie być tak głodnym wieczorem. Metabolizm przyspieszy, jeśli przekąski zawierają białko - mają one dłuższy czas trawienia, co oznacza, że można się nimi najeść i dłużej być sytym.

JAJKO NA TWARDO I PENOZIARNISTY BATONIK MUESLI
Przekąska może być szybka i łatwa do przygotowania. Połączenie jajka na twardo i batonika pełnoziarnistej jest bardzo proste, ale zawiera dużo błonnika i białka, co zdaniem ekspertów podkręca system spalania kalorii.
Jajka to silne źródło białka, które pomaga zwiększyć poziom energii. Natomiast błonnik pokarmowy w batonie pełnoziarnistym będzie wspomagał wolniejsze wchłanianie węglowodanów, co może zmusić metabolizm do dalszego spalania kalorii i pompowania energii do organizmu przez dłuższy czas.
Kiedy ciało pracuje na oparach, metabolizm zwalnia, co jest taktyką oszczędzania energii. Dlatego spożywanie bogatych w błonnik przekąsek między posiłkami jest świetnym sposobem na utrzymanie procesu metabolizmu, aby konsekwentnie pracował ciężko i tak szybko, jak to możliwe.

JABŁKA Z MASŁEM ORZECHOWYM
Jabłka i masło orzechowe to połączenie idealne - słodkie, orzeźwiające, chrupiące jabłko z lepką kremowością.
Masło orzechowe zawiera zarówno zdrowe tłuszcze, jak i białka, które zapobiegają głodowi i nie spowalniają metabolizmu. Jabłka zaś zawierają dużo błonnika, aby zachować dobry metabolizm węglowodanów.
Niektóre badania wykazały również, że jabłka poprawiają metabolizm lipidów, czyli zdolność organizmu do przekształcania tłuszczów w energię. Mieszając jabłka i masło orzechowe, dłużej czujemy się pełni i wspomagamy trawienie oraz dystrybucję energii z tłuszczów.