Takie są najlepsze przepisy na chłodnik. Oto pomysł na chłodnik litewski, gazpacho i chłodnik na słodko
CHŁODNIK LITEWSKI - PRZEPIS
Chłodnik litewski jest najbardziej popularny i najczęściej przyrządzany. To tradycyjny chłodnik z botwinki, którego podstawę stanowi ugotowana botwina zmieszana ze zsiadłym mlekiem bądź kwaśną śmietaną wraz z dodatkami, takimi jak surowy ogórek, koperek, jajko na twardo, a w wersji klasycznej – szyjki rakowe.
Pęczek botwinki należy dokładnie umyć, odciąć buraczki, obrać i posiekać w drobną kostkę. Łodyżki i liście botwinki również drobno posiekać. Buraczki i grubsze łodyżki dodać do 500 ml zagotowanego rosołu, gotować pod przykryciem do miękkości buraczków (ok. 15 minut). Na 5 minut przed końcem gotowania dodać liście. Wywar ostudzić, dodać po 400 ml kefiru lub zsiadłego mleka oraz gęstej śmietany 18%, łyżkę posiekanego szczypiorku i łyżkę koperku, obranego i pokrojonego w kosteczkę ogórka. Doprawić czosnkiem, solą, pieprzem oraz łyżeczką octu. Wymieszać i schłodzić w lodówce. Podawać z dodatkami - ugotowanymi jajkami, ogórkiem, zieleniną.