3 z 11
Poprzednie
Następne
Takie są najlepsze przepisy na chłodnik. Oto pomysł na chłodnik litewski, gazpacho i chłodnik na słodko
GAZPACHO - PRZEPIS
Gazpacho to hiszpańska zupa wywodząca się z Andaluzji, bez gotowania podawana na zimno. Podstawą każde tego gazpacho jest czosnek, oliwa z oliwek, biały chleb, pomidory i ocet. Kilogram pomidorów obrać, pokroić na kawałki i zmiksować z dodatkiem 2-3 obranych ogórków gruntowych, ćwiartką cebuli, ząbkiem czosnku oraz 1/4 papryki. Dodać kawałeczek papryczki chili, 1 łyżkę soku z limonki lub cytryny, 2 łyżeczki octu winnego, 4 łyżki oliwy extra vergine oraz 3/4 szklanki miąższu białego pieczywa. Całość dokładnie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Chłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.