1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Chłodnik to idealny pomysł na danie w upalne dni. Ta zupa na...
fot. Paweł Miecznik

Chłodnik to idealny pomysł na danie w upalne dni. Ta zupa na ochłodę orzeźwia i regeneruje ciało. Przyrządza się je szybko, co jest bardzo pożądane w upalne dni, kiedy nie chce się jeść a tym bardziej spędzać wielu godzin w kuchni nad parującymi garnkami.

Chłodnik to doskonały sposób na urozmaicenie codziennego menu latem.

Tradycyjny chłodnik litewski przygotowuje się na bazie botwiny i buraków. Tymczasem chłodniki można przyrządzić na wiele sposobów i różnych składników – warzyw lub owoców.

Jak zrobić chłodnik? Najpopularniejszy jest chłodnik litewski z botwinki a także gazpacho, jednak sposobów i przepisów na chłodnik jest dużo więcej.

Oto najlepsze sposoby na chłodniki. Wypróbuj już dzisiaj! Te innowacyjne pomysły na chłodniki mogą stać się Twoimi ulubionymi. Zobacz garść inspiracji na tradycyjne i nowoczesne przepisy na chłodniki w naszej galerii >>>>>

2 z 12
Chłodnik litewski jest najbardziej popularny i najczęściej...
fot. Waldemar Wylegalski

CHŁODNIK LITEWSKI - PRZEPIS

Chłodnik litewski jest najbardziej popularny i najczęściej przyrządzany. To tradycyjny chłodnik z botwinki, którego podstawę stanowi ugotowana botwina zmieszana ze zsiadłym mlekiem bądź kwaśną śmietaną wraz z dodatkami, takimi jak surowy ogórek, koperek, jajko na twardo, a w wersji klasycznej – szyjki rakowe.

Pęczek botwinki należy dokładnie umyć, odciąć buraczki, obrać i posiekać w drobną kostkę. Łodyżki i liście botwinki również drobno posiekać. Buraczki i grubsze łodyżki dodać do 500 ml zagotowanego rosołu, gotować pod przykryciem do miękkości buraczków (ok. 15 minut). Na 5 minut przed końcem gotowania dodać liście. Wywar ostudzić, dodać po 400 ml kefiru lub zsiadłego mleka oraz gęstej śmietany 18%, łyżkę posiekanego szczypiorku i łyżkę koperku, obranego i pokrojonego w kosteczkę ogórka. Doprawić czosnkiem, solą, pieprzem oraz łyżeczką octu. Wymieszać i schłodzić w lodówce. Podawać z dodatkami - ugotowanymi jajkami, ogórkiem, zieleniną.

3 z 12
Gazpacho to hiszpańska zupa wywodząca się z Andaluzji, bez...
fot. unsplash.com

GAZPACHO - PRZEPIS

Gazpacho to hiszpańska zupa wywodząca się z Andaluzji, bez gotowania podawana na zimno. Podstawą każde tego gazpacho jest czosnek, oliwa z oliwek, biały chleb, pomidory i ocet. Kilogram pomidorów obrać, pokroić na kawałki i zmiksować z dodatkiem 2-3 obranych ogórków gruntowych, ćwiartką cebuli, ząbkiem czosnku oraz 1/4 papryki. Dodać kawałeczek papryczki chili, 1 łyżkę soku z limonki lub cytryny, 2 łyżeczki octu winnego, 4 łyżki oliwy extra vergine oraz 3/4 szklanki miąższu białego pieczywa. Całość dokładnie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Chłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.

4 z 12
Raita to pikantny, biały chłodnik rodem z Indii. 600 ml...
fot. pixabay.com

RAITA - PRZEPIS

Raita to pikantny, biały chłodnik rodem z Indii. 600 ml jogurtu greckiego zmiksować z czubatą łyżką suszonego imbiru, dodać pół łyżki uprażonego kuminu i szklankę soku z pomarańczy. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki. Połowę cebuli i małą papryczkę chili drobno posiekać, jednego ogórka i dwa pomidory wypestkować i pokroić w drobną kostkę. Kolendrę posiekać. Wszystkie dodatki wymieszać ze schłodzonym jogurtem. Przed podaniem skropić oliwą.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Tak wyglądają synowie Klaudii El Dursi. Gwiazda spodziewa się trzeciego dziecka

Tak wyglądają synowie Klaudii El Dursi. Gwiazda spodziewa się trzeciego dziecka

Grudziądzcy Flisacy mają niezwykłe życiorysy. Promocja książki Aleksandry Pasis

Grudziądzcy Flisacy mają niezwykłe życiorysy. Promocja książki Aleksandry Pasis

Zobacz również

Tak było podczas imprezy "Goplanie dla Autyzmu" w Kruszwicy

Tak było podczas imprezy "Goplanie dla Autyzmu" w Kruszwicy

Twarde Pierniki krok bliżej play off! Tak kibicowaliście koszykarzom - Galeria

Twarde Pierniki krok bliżej play off! Tak kibicowaliście koszykarzom - Galeria