1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Chłodnik to idealny pomysł na danie w upalne dni. Ta zupa na...
fot. Paweł Miecznik

Chłodnik to idealny pomysł na danie w upalne dni. Ta zupa na ochłodę orzeźwia i regeneruje ciało. Przyrządza się je szybko, co jest bardzo pożądane w upalne dni, kiedy nie chce się jeść a tym bardziej spędzać wielu godzin w kuchni nad parującymi garnkami.

Chłodnik to doskonały sposób na urozmaicenie codziennego menu latem.

Tradycyjny chłodnik litewski przygotowuje się na bazie botwiny i buraków. Tymczasem chłodniki można przyrządzić na wiele sposobów i różnych składników – warzyw lub owoców.

Jak zrobić chłodnik? Najpopularniejszy jest chłodnik litewski z botwinki a także gazpacho, jednak sposobów i przepisów na chłodnik jest dużo więcej.

Oto najlepsze sposoby na chłodniki. Wypróbuj już dzisiaj! Te innowacyjne pomysły na chłodniki mogą stać się Twoimi ulubionymi. Zobacz garść inspiracji na tradycyjne i nowoczesne przepisy na chłodniki w naszej galerii >>>>>

2 z 12
Chłodnik litewski jest najbardziej popularny i najczęściej...
fot. Waldemar Wylegalski

CHŁODNIK LITEWSKI - PRZEPIS

Chłodnik litewski jest najbardziej popularny i najczęściej przyrządzany. To tradycyjny chłodnik z botwinki, którego podstawę stanowi ugotowana botwina zmieszana ze zsiadłym mlekiem bądź kwaśną śmietaną wraz z dodatkami, takimi jak surowy ogórek, koperek, jajko na twardo, a w wersji klasycznej – szyjki rakowe.

Pęczek botwinki należy dokładnie umyć, odciąć buraczki, obrać i posiekać w drobną kostkę. Łodyżki i liście botwinki również drobno posiekać. Buraczki i grubsze łodyżki dodać do 500 ml zagotowanego rosołu, gotować pod przykryciem do miękkości buraczków (ok. 15 minut). Na 5 minut przed końcem gotowania dodać liście. Wywar ostudzić, dodać po 400 ml kefiru lub zsiadłego mleka oraz gęstej śmietany 18%, łyżkę posiekanego szczypiorku i łyżkę koperku, obranego i pokrojonego w kosteczkę ogórka. Doprawić czosnkiem, solą, pieprzem oraz łyżeczką octu. Wymieszać i schłodzić w lodówce. Podawać z dodatkami - ugotowanymi jajkami, ogórkiem, zieleniną.

3 z 12
Gazpacho to hiszpańska zupa wywodząca się z Andaluzji, bez...
fot. unsplash.com

GAZPACHO - PRZEPIS

Gazpacho to hiszpańska zupa wywodząca się z Andaluzji, bez gotowania podawana na zimno. Podstawą każde tego gazpacho jest czosnek, oliwa z oliwek, biały chleb, pomidory i ocet. Kilogram pomidorów obrać, pokroić na kawałki i zmiksować z dodatkiem 2-3 obranych ogórków gruntowych, ćwiartką cebuli, ząbkiem czosnku oraz 1/4 papryki. Dodać kawałeczek papryczki chili, 1 łyżkę soku z limonki lub cytryny, 2 łyżeczki octu winnego, 4 łyżki oliwy extra vergine oraz 3/4 szklanki miąższu białego pieczywa. Całość dokładnie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Chłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.

4 z 12
Raita to pikantny, biały chłodnik rodem z Indii. 600 ml...
fot. pixabay.com

RAITA - PRZEPIS

Raita to pikantny, biały chłodnik rodem z Indii. 600 ml jogurtu greckiego zmiksować z czubatą łyżką suszonego imbiru, dodać pół łyżki uprażonego kuminu i szklankę soku z pomarańczy. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki. Połowę cebuli i małą papryczkę chili drobno posiekać, jednego ogórka i dwa pomidory wypestkować i pokroić w drobną kostkę. Kolendrę posiekać. Wszystkie dodatki wymieszać ze schłodzonym jogurtem. Przed podaniem skropić oliwą.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wypadek na DK 91 w powiecie włocławskim. Zderzyły się dwa auta. Trzy osoby w szpitalu

Wypadek na DK 91 w powiecie włocławskim. Zderzyły się dwa auta. Trzy osoby w szpitalu

Objawy cukrzycy poczujesz rano w palcach. Oto sygnały alarmowe

Objawy cukrzycy poczujesz rano w palcach. Oto sygnały alarmowe

W Grudziądzu czasem przeszkadza bolący ząb. Pytaliśmy mieszkańców regionu o wybory

W Grudziądzu czasem przeszkadza bolący ząb. Pytaliśmy mieszkańców regionu o wybory

Zobacz również

W Grudziądzu czasem przeszkadza bolący ząb. Pytaliśmy mieszkańców regionu o wybory

W Grudziądzu czasem przeszkadza bolący ząb. Pytaliśmy mieszkańców regionu o wybory

Trwają Juwenalia Bydgoskie 2025. Zobaczcie, jak bylo na Grillu u Kazika - zdjęcia

Trwają Juwenalia Bydgoskie 2025. Zobaczcie, jak bylo na Grillu u Kazika - zdjęcia