
Chłodnik to idealny pomysł na danie w upalne dni. Ta zupa na ochłodę orzeźwia i regeneruje ciało. Przyrządza się je szybko, co jest bardzo pożądane w upalne dni, kiedy nie chce się jeść a tym bardziej spędzać wielu godzin w kuchni nad parującymi garnkami.
Chłodnik to doskonały sposób na urozmaicenie codziennego menu latem.
Tradycyjny chłodnik litewski przygotowuje się na bazie botwiny i buraków. Tymczasem chłodniki można przyrządzić na wiele sposobów i różnych składników – warzyw lub owoców.
Jak zrobić chłodnik? Najpopularniejszy jest chłodnik litewski z botwinki a także gazpacho, jednak sposobów i przepisów na chłodnik jest dużo więcej.
Oto najlepsze sposoby na chłodniki. Wypróbuj już dzisiaj! Te innowacyjne pomysły na chłodniki mogą stać się Twoimi ulubionymi. Zobacz garść inspiracji na tradycyjne i nowoczesne przepisy na chłodniki w naszej galerii >>>>>

CHŁODNIK LITEWSKI - PRZEPIS
Chłodnik litewski jest najbardziej popularny i najczęściej przyrządzany. To tradycyjny chłodnik z botwinki, którego podstawę stanowi ugotowana botwina zmieszana ze zsiadłym mlekiem bądź kwaśną śmietaną wraz z dodatkami, takimi jak surowy ogórek, koperek, jajko na twardo, a w wersji klasycznej – szyjki rakowe.
Pęczek botwinki należy dokładnie umyć, odciąć buraczki, obrać i posiekać w drobną kostkę. Łodyżki i liście botwinki również drobno posiekać. Buraczki i grubsze łodyżki dodać do 500 ml zagotowanego rosołu, gotować pod przykryciem do miękkości buraczków (ok. 15 minut). Na 5 minut przed końcem gotowania dodać liście. Wywar ostudzić, dodać po 400 ml kefiru lub zsiadłego mleka oraz gęstej śmietany 18%, łyżkę posiekanego szczypiorku i łyżkę koperku, obranego i pokrojonego w kosteczkę ogórka. Doprawić czosnkiem, solą, pieprzem oraz łyżeczką octu. Wymieszać i schłodzić w lodówce. Podawać z dodatkami - ugotowanymi jajkami, ogórkiem, zieleniną.

GAZPACHO - PRZEPIS
Gazpacho to hiszpańska zupa wywodząca się z Andaluzji, bez gotowania podawana na zimno. Podstawą każde tego gazpacho jest czosnek, oliwa z oliwek, biały chleb, pomidory i ocet. Kilogram pomidorów obrać, pokroić na kawałki i zmiksować z dodatkiem 2-3 obranych ogórków gruntowych, ćwiartką cebuli, ząbkiem czosnku oraz 1/4 papryki. Dodać kawałeczek papryczki chili, 1 łyżkę soku z limonki lub cytryny, 2 łyżeczki octu winnego, 4 łyżki oliwy extra vergine oraz 3/4 szklanki miąższu białego pieczywa. Całość dokładnie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Chłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.

RAITA - PRZEPIS
Raita to pikantny, biały chłodnik rodem z Indii. 600 ml jogurtu greckiego zmiksować z czubatą łyżką suszonego imbiru, dodać pół łyżki uprażonego kuminu i szklankę soku z pomarańczy. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki. Połowę cebuli i małą papryczkę chili drobno posiekać, jednego ogórka i dwa pomidory wypestkować i pokroić w drobną kostkę. Kolendrę posiekać. Wszystkie dodatki wymieszać ze schłodzonym jogurtem. Przed podaniem skropić oliwą.