
Główne posiłki zacznijmy jeść w domu
Posiłki przyrządzane w domowym zaciszu mogą być równie smaczne, jak te z restauracji. Jeżeli odkryjemy sobie talent kulinarny, to mogą być nawet znacznie lepsze. Przede wszystkim są tańsze.

Nie marnujmy jedzenia… i pieniędzy
Starajmy się przygotowywać porcje, które jesteśmy w stanie zjeść i kupujmy rzeczywiście to, co lubimy, a nie to, co jest „modne” lub w promocji w wielosztukach. Pamiętajmy, że nadmiarem jedzenia zawsze możemy się z kimś podzielić, a w sieci znajdziemy wiele przepisów na to, jak wykorzystać tzw. resztki w kuchni.

Wybierajmy sezonowe produkty, są tańsze
Dobrym przykładem są owoce i warzywa, starajmy się wybierać te, które są obecnie najtańsze, np. zimą będą to pomarańcze, jabłka, mandarynki, a latem truskawki, pomidory czy ogórki.

Włączmy tryb „eko” w cały domu
Gaśmy światło wychodząc z pomieszczenia, po naładowaniu telefonu czy komputera zawsze wyjmujmy ładowarkę z gniazdka, pralkę i zmywarkę uruchamiajmy zawsze wtedy, gdy są zapełnione, częściej wybierajmy prysznic niż kąpiel w wannie, itp. – to tylko kilka przykładów bardzo prostych kroków, których zastosowanie daje w praktyce realne oszczędności.