
KALAFIOR NA ODCHUDZANIE
Kalafior jest pełen odchudzających składników odżywczych, takich jak błonnik i witamina C! Tylko jedna filiżanka posiekanego kalafiora zawiera 320 miligramów potasu, który może pomóc zwalczyć nadciśnienie i wyeliminować nieprzyjemne wzdęcia poprzez wypłukanie organizmu z nadmiaru wody i sodu.

KALAREPA NA ODCHUDZANIE
Kalarepa to często pomijane warzywo, które zawiera około 5 gramów błonnika, 2,3 grama białka i tylko 36 kalorii na filiżankę, dzięki czemu stanowi idealny produkt do odchudzania. Ponadto kalarepa jest bogata w witaminę C, która, jak wykazano, zapobiega przybieraniu na wadze i maksymalizuje utratę tłuszczu podczas trening.

SZPARAGI NA ODCHUDZANIE
Jako jedne z pierwszych warzyw, które trafiają na rynek w kwietniu i maju, szparagi są bogate w wapń, miedź, kwas foliowy i żelazo oraz witaminy A, C, E, K i B6. Badania wykazały, że właściwości moczopędne w szparagach pomagają usuwać toksyny z organizmu. Zawierają również błonnik rozpuszczalny i błonnik nierozpuszczalny, wolno trawiące się składniki odżywcze, które zapewniają uczucie sytości po posiłku. Wprawdzie związek siarki w szparagach, zwany merkaptanem, sprawia, że mocz pachnie dziwnie w ciągu 15 do 30 minut od zjedzenia, ale przy zaledwie 27 kaloriach na filiżankę i trzech gramach białka jest to pokarm, który można jeść bez poczucia winy.

POKRZYWA NA ODCHUDZANIE
Pokrzywa jest silnym środkiem moczopędnym, który najlepiej smakuje jako gorąca herbata do oczyszczania wątroby i usuwania nadmiaru płynów z organizmu. Roślina ta jest używana od lat jako wiosenne oczyszczanie organizmu z toksyn po zimie wypełnionej tłustymi potrawami. By uniknąć poparzenia, wystarczy moczyć liście w wodzie i odcedzić.