
ZIEMNIAKI NA ODCHUDZANIE
To jasne, skrobiowe warzywo, nie jest wrogiem diety, jak wielu przypuszcza. W rzeczywistości ma wspaniałe korzyści odżywcze. Średniej wielkości pieczony ziemniak, który ma około 110 kalorii, zawiera potas i błonnik, korzystne w obniżaniu ciśnienia krwi. Bulwy są również naładowane witaminami B6 i C, które wspomagają pracę mózgu.

BRUKSELKA NA ODCHUDZANIE
Już jedna filiżanka brukselki zawiera ponad 3 gramy błonnika i więcej niż całodzienną dawkę odchudzającej witaminy C. Ta minikapusta jest naładowana fitochemikaliami zawierającymi siarkę, zwanymi glukozynolanami, które mogą chronić komórki przed uszkodzeniem DNA.

BURAKI NA ODCHUDZANIE
Buraki są świetne przy detoksykacji organizmu. Badania wykazały, że buraki mają działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i chroniące naczynia krwionośne, pomagają przy chorobach układu krążenia i raku, a także obniżać ciśnienie krwi, stany zapalne i stres oksydacyjny.

RZEPA NA ODCHUDZANIE
Rzepa o wysokiej zawartości błonnika może pomóc w utrzymaniu sytości, jednocześnie regulując układ trawienny. Zamiast ugniatać partię ziemniaków, warto wybrać puree z rzepy, która jest nie tylko smaczna, ale także zawiera mniej węglowodanów i kalorii.