
GROSZEK NA ODCHUDZANIE
Ta roślina strączkowa zawierająca zaskakującą ilość białka – 9 gramów na filiżankę – ma dość złą reputację. Ludzie myślą, że groszek jest bardziej skrobiowym warzywem i niekoniecznie takim, które powinni jeść. Jednak te zielone kuleczki są naładowane solidną dawką błonnika. To także odżywcza kopalnia witamin i minerałów, w tym witamin A, B6, C i K, kwasu foliowego, ryboflawiny, tiaminy, magnezu, potasu, fosforu, manganu i żelaza.

RABARBAR NA ODCHUDZANIE
Zgodnie z badaniami, rabarbar jest bogaty w katechiny - ten sam związek, który nadaje zielonej herbacie właściwości przeciwtłuszczowe. Katechiny rozsadzają tkankę tłuszczową, wyzwalając uwalnianie tłuszczu z komórek tłuszczowych (szczególnie w brzuchu), a następnie przyspieszają zdolność wątroby do przekształcania tego tłuszczu w energię.

CYKORIA NA ODCHUDZANIE
Większość węglowodanów w tym delikatnie aromatyzowanym warzywku pochodzi z błonnika, który uważa się za niezbędny dodatek do wiosennych sałatek. Endywia zawiera również solidną dawkę witaminy A, która chroni skórę i oczy, a także witaminy K, która, jak wykazano, zapewnia korzyści kardioprotekcyjne i poprawia wrażliwość na insulinę.

TRUSKAWKI NA ODCHUDZANIE
Truskawki pojawiają się między połową kwietnia a czerwcem, co czyni je doskonałym wyborem na wiosenną dietę spalającą tłuszcz. Badania wykazało, że zawarte w truskawkach roślinne antocyjany mogą pomóc zmniejszyć gromadzenie się tłuszczu w brzuchu. Przy zaledwie 50 kaloriach na filiżankę, truskawki dostarczają również 3 gramy błonnika wypełniającego i mnóstwo witaminy C, która przyspiesza metabolizm.