
PRZECIER POMIDOROWY LUB KETCHUP
Przecier pomidorowy zawiera dużo likopenu, który należy do tak zwanych karotenoidów i ma właściwości przeciwutleniające. Oznacza to, że ma właściwości przeciwnowotworowe, przeciwstarzeniowe, naprawcze, a także - jak wykazują niektóre badania - korzystnie wpływa na zachowanie prawidłowego poziomu cholesterolu całkowitego. Najlepiej szukać takiego o zwartej konsystencji - będzie się łatwiej rozsmarowywał i lepiej trzymał na kanapce.
Ketchup należy wybrać starannie i uważnie czytać etykiety, bowiem producenci często dodają do tego produktu sporo cukru.

OLIWA Z OLIWEK, OLEJ LNIANY, RZEPAKOWY, OLEJ Z AWOKADO
Chleb można skropić oliwą z oliwek lub wybranym olejem. Nie warto jednak tego zamiennika wybierać w pierwszej kolejności, bowiem są to czyste, wyekstrahowane tłuszcze, o wysokiej kaloryczności. Dodatkowo nie zawierają błonnika czy innych składników odżywczych, które można dostarczyć w diecie dzięki pastom warzywnym czy awokado.
Zastąpienie masła oliwą czy olejem to niezawodna metoda na przygotowanie deseru bez użycia masła. Proporcje pozostają takie same, a zwartą konsystencję pomoże utrzymać łyżeczka mąki ziemniaczanej.

CHRZAN
Chrzan sprawdzi się idealnie jako zamiennik masła, szczególnie w kanapkach z wędliną.

MUSZTARDA
Musztarda jest lubiana, tania, smaczna, łatwa w użyciu, nie psuje się szybko. Należy jednak szukać takiej z dobrym składem.