
HUMMUS I INNE PASTY Z ROŚLIN STRĄCZKOWYCH
Tutaj ogranicza nas tylko wyobraźnia. Możliwości jest wiele a pasty można dodatkowo wzbogacać jajkami, mięsem czy rybami.
Najbardziej uniwersalną ze wszystkich past jest hummus, który dodatkowo jest bezglutenowy i bezmleczny, więc sporo osób na dietach eliminujących nabiał lub gluten może go spożywać bez ograniczeń.
Innymi pastami na kanapkę zamiast masła mogą być: pasta z makreli, pasta z tuńczyka, pasta jajeczna, pasta z fasoli, bobu, pasta z bakłażana, z papryki, buraków czy groszku.

PESTO
Pesto, czyli zblendowane warzywa liściaste z dodatkiem oleju lub oliwy z oliwek i dodatkami - czosnkiem, parmezanem, orzeszkami pinii będzie idealnym zamiennikiem masła. Można przyrządzić pesto z bazylii, jarmużu, szpinaku czy rukoli a nawet z natki pietruszki.
Pesto można dodać do makaronu, użyć w sałatce jako dressingu albo upiec z nim rybę czy mięso.

TAPENADA, CZYLI PASTA Z OLIWEK
Tapenada to szybka i łatwa pasta z oliwek zielonych lub czarnych. Przypadnie do gustu wszystkim osobom, które lubią smak oliwek.

BANAN
Rozgnieciony banan posypany sezamem, słonecznikiem czy uprażonymi orzechami albo podany na maśle orzechowym - niebo w gębie.
Banany mogą również zastąpić masło w przepisach na wypieki. Wystarczy je rozgnieść widelcem lub zmiksować w blenderze i dodać do ciasta. Można wówczas dodać mniej cukru niż podaje przepis, bowiem banany są jego naturalnym źródłem. Koniecznie należy dodać też do masy odrobinę oleju lub oliwy z oliwek.