
Syrop z agawy – ma niski indeks glikemiczny, który zależy od zawartości fruktozy. Im większa zawartość fruktozy tym niższy jest indeks. Można polecić go osobom chorującym na cukrzycę. Nie jest jednak niskokaloryczny, jak wiele osób myśli. Pod tym względem jest przereklamowany. Jest jednak słodszy od cukru, więc można użyć go mniej i w ten sposób ograniczyć liczbę kalorii.
Intensywność smaku syropu zależy od jego barwy, np. jasne syropy nadają potrawom słodyczy, a ciemniejsze dodają bardziej karmelowy posmak.

Słodzik stewiowy – opracowany został na podstawie rośliny stewia, która naturalnie występuje w Ameryce Południowej. Stewia jest źródłem glikozydów stewoliowych, które są nawet 300 razy słodsze niż cukier, a do tego są niskokaloryczne. Obniżają także ciśnienie tętnicze i są używane jako zamiennik dla cukru, ale również innych słodzików.
W Unii Europejskiej słodzik stewiowy został dopuszczony do użytku w 2011 r. i jest używany m.in. do słodzenia słodyczy, napojów bezalkoholowych, czy przetworów warzywno-owocowych.