
Jajka na miękko to najzdrowsza forma jajek. Takie mają właściwości jajka ugotowane na miękko.

Chronią oczy i działają przeciwnowotworowo
Zawarta w żółtku jajka luteina chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega też zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie. Luteina posiada też właściwości przeciwutleniające, dlatego może działać przeciwnowotworowo i spowalniać procesy starzenia się.

Wspomagają odchudzanie i budowę mięśni
Jajka na miękko zawierają łatwo przyswajalne tłuszcze nienasycone i aminokwasy, które dodają energii i dają uczucie sytości na długi czas. Dzięki białku i wysokiej zawartości aminokwasów, regularne spożywanie jajek wspomaga budowę mięśni.

Wspomagają układ krążenia
Lecytyna i zawarta w niej cholina chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi, wynikającymi z odkładania się blaszki miażdżycowej. Lecytyna jest ważna także dla utrzymania i poprawy funkcjonowania układu nerwowego. Cholina wpływa pozytywnie na proces uczenia się i zapamiętywania.