5 z 9

fot. pixabay
Zapobiegają anemii
Jajka są bogate w witaminę D oraz zawierają żelazo. Regularne spożywanie jajek pomaga zapobiec anemii.
6 z 9

fot. pixabay
Przyspieszają metabolizm
Cysteina – aminokwas zawarty w jajkach - przyśpiesza metabolizm i usuwanie toksyn z organizmu.
7 z 9

fot. pixabay
Wspomagają odporność
Dzięki wysokiej zawartości białka, jajka wspierają układ immunologiczny, zapobiegają rozwojowi wirusów i bakte
8 z 9

fot. pixabay
Jajka są prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych. Zawierają pełnowartościowe białko, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. Ponadto, są źródłem wielu witamin i minerałów:
witaminy A, E, D, K,
witamin z grupy B: B2 i B12,
kwasu pantotenowego,
fosforu, potasu, wapnia,
żelaza,
sodu, magnezu,
miedzi i selenu.