
Osoby z niedoborami witamin
Kofeina zawarta w kawie może osłabiać wchłanianie witamin, m.in. z grupy B. Dlatego osoby z niedoborem witamin powinny powstrzymać się od picia kawy.

Osoby z problemami kardiologicznymi
Kawę powinny ograniczyć osoby z problemami kardiologicznymi, osoby cierpiące na nadciśnienie. Zbyt duża ilość kawy może powodować przyspieszenie akcji serca, częstokurcz nadkomorowy lub komorowy, szum w uszach, a nawet zaburzenia widzenia.

Osoby z problemami gastrycznymi
Kawa pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego, dlatego nie jest wskazana dla osób cierpiących na problemy z żołądkiem: nadkwasotę, wrzody żołądka, zgagę, refluks, a także na kamicę żółciową i choroby trzustki.

Osoby na diecie odchudzającej
Osoby odchudzające się powinny mieć na uwadze, że dodatki do kawy: cukier, mleko, śmietanka, bita śmietana, syropy smakowe, mocno zwiększają kaloryczność kawowego napoju.