
Eksperci przyznają, że nie istnieje coś takiego jak dzienny limit mięsa. Jednak dieta oparta głównie na mięsie może prowadzić do problemów zdrowotnych.
Mięso jest naturalnie sycące, ponieważ jest bogate w białko, dostarcza też organizmowi ważnych składników odżywczych, takich jak żelazo, cynk i witamina B12. Nie zawiera jednak błonnika, brakuje mu minerałów, witamin i przeciwutleniaczy.
Co dzieje się z ciałem, gdy zjada się zbyt dużo mięsa? Dietetycy wymieniają kilka zaskakujących oznak, że jest za dużo mięsa w codziennej diecie.
Sprawdź, czy masz takie objawy >>>>>

NADMIERNA POTLIWOŚĆ I NIEPRZYJEMNY ZAPACH CIAŁA
Ciało musi włożyć trochę energii w trawienie i przetwarzanie pożywienia. Nazywa się to termogenezą indukowaną dietą i może w rzeczywistości nieznacznie podnieść temperaturę ciała.
Ponieważ białko wymaga najwięcej energii do strawienia, może mieć większy wpływ na termogenezę niż inne produkty. To z kolei może skutkować nadmiernym poceniem się a także wydzielaniem ostrego, nieprzyjemnego zapachu ciała.
Badania wykazały, że zapach ciała ludzi, którzy mieli dietę bezmięsną, został oceniony jako znacznie bardziej atrakcyjny, przyjemniejszy i mniej intensywny niż zapach ciała osób jedzących mięso.

NIEŚWIEŻY ODDECH
W czasie trawienia mięsa organizm wytwarza amoniak jako produkt uboczny. Zapach amoniaku może przedostać się do ust i wywołać nieprzyjemny zapach.

BÓLE GŁOWY
Mięso może powodować bóle głowy, a ma to związek z odwodnieniem organizmu. Dodatkowo węglowodany są paliwem dla mózgu, więc kiedy jemy więcej mięsa i niewystarczającą ilość węglowodanów, może to prowadzić do bólów głowy i osłabienia funkcji umysłowych.