
Zgodnie z Europejskim Zielonym Ładem, do 2030 r. stosowanie pestycydów w UE ma być ograniczone o połowę. Komisja Europejska tłumaczy tę decyzję poważnymi zagrożeniami dla zdrowia, wynikającymi ze stosowania pestycydów w uprawach: - Pestycydy mogą powodować negatywne skutki dermatologiczne, żołądkowo-jelitowe, neurologiczne, rakotwórcze, oddechowe, reprodukcyjne i hormonalne, dlatego zwalczanie szkodników powinno być prowadzone metodami przyjaznymi dla środowiska.
Które produkty, obojętne dla środowiska, możemy wykorzystać we własnych ogrodach? Jakie są skuteczne w walce z chwastami, a które z chorobami i szkodnikami roślin? Sprawdźcie w naszej galerii.

Ekstrakt wodny z cebuli zwyczajnej, czyli woda po gotowanej cebuli - oprysk z tego ekstraktu ogranicza symptomy chorób powodowanych przez grzyby na roślinach ziemniaka, pomidora i ogórka.

Nierozcieńczone piwo można używać w pojemnikach jako pułapki na ślimaki. Liczba pułapek wystawionych na powierzchni jest uzależniona od liczebności i stopnia wyrządzanych szkód przez ślimaki - maksymalnie 1 pułapka na metr kwadratowy.

Węgiel drzewny, stosowany doglebowo raz na trzy lata, jest używany w uprawach winorośli przeciwko chorobom grzybowym.