
Macerat wodny z pokrzywy zwyczajnej oraz pokrzywy żegawki jest stosowany przeciwko mszycom oraz owocówce jabłkóweczce na jabłoni, śliwie, brzoskwini, porzeczce, orzechu i wiśni. Wywary z pokrzywy skutecznie chronią przed pchełką smużkowaną oraz tantnisiem krzyżowiaczkiem na roślinach kapustowatych. Są skuteczne także w stosunku do roztoczy, np. przędziorków, występujących na fasoli i winorośli. A także przeciwko mączniakowi prawdziwemu w uprawach dyni oraz suchej zgniliźnie przykielichowej jabłek, brunatnej zgniliźnie drzew pestkowych, szarej pleśni, pleśniakom i mączniakowi winorośli. Wywar z suchych
liści pokrzywy został także wskazany jako środek profilaktyczny w uprawie ziemniaka.

Ocet winny (max. 10 proc. kwasu octowego) służy do zaprawiania nasion przed siewem, dezynfekcji narzędzi rolniczych oraz jako herbicyd stosowany punktowo. Roztwór w stężeniu 100 ml octu ma 1 litr wody opisano jako dopuszczony do zwalczania chwastów w uprawach ziół i roślin przyprawowych - w formie oprysku.

Serwatka (rozcieńczona w stężeniu 10 proc.) jest pomocna w ochronie upraw ogórka, cukinii, dyni zwyczajnej, winorośli przeciwko mączniakom. Serwatka powinna zostać zastosowana najszybciej jak to możliwe po jej uzyskaniu oraz nie powinna być przechowywana w metalowych naczyniach.