
Bób ma wiele witamin i pierwiastków
Bób zawiera cenne składniki: wapń, potas, magnez, miedź, witaminę B9 (kwas foliowy) i B12, żelazo, witaminę K, tiaminę i ryboflawinę. Te składniki mają duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Bób na anemię
Dzięki dużej zawartości kwasu foliowego bób wspomaga leczenie niedokrwistości. Witamina B9 wraz z żelazem i witaminą B12 uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek, redukuje też poziom niebezpiecznej homocysteiny.

Bób na odchudzanie
Bób ma niską kaloryczność - 100 gramów ugotowanego bobu to jedynie ok. 100 kcal - i bardzo niską zawartość tłuszczu (zaledwie 0,4 g). Dzięki dużej zawartości błonnika reguluje pracę jelit, usuwa toksyny z organizmu i daje uczucie sytości. Zawartość witamin z grupy B usprawnia metabolizm węglowodanów.

Bób na odporność
Bób wspomaga rozwój przyjaznej flory bakteryjnej stymulującej odporność. Ogranicza także wchłanianie metali ciężkich.