
Takie właściwości zdrowotne ma bób
Bób to świetna i zdrowa przekąska - jest niskokaloryczny, zawiera dużo białka, błonnika, witaminy i jest bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego.
Oprócz walorów smakowych i wartości odżywczych, bób ma także wiele właściwości leczniczych. To warzywo wykorzystuje się nawet do produkcji leków!
Na co pomaga bób? Jakie witaminy zawiera? Jakie właściwości odżywcze i lecznicze ma bób? Zobacz w galerii >>

Bób jako alternatywa dla mięsa
Bób to znakomite źródło białka: 100 gramów ugotowanego bobu zawiera prawie 8 gramów białka. Dlatego bób to idealne warzywo dla wegetarian i wegan, ale również dla osób, które muszą ograniczać spożycie mięsa ze względów zdrowotnych.

Bób wspomaga układ krwionośny
Warzywo to zawiera dużo potasu i błonnika, a mało sodu, dlatego obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. Jako zamiennik mięsa pomaga obniżyć poziom nasyconych kwasów tłuszczowych w organizmie.

Bób to bogate źródło kwasu foliowego
Bób to niezwykle bogate źródło kwasu foliowego czyli witaminy B9. Już 100 gramów tego warzywa pokrywa 100% zapotrzebowania na kwas foliowy!
Dlatego jego spożywanie zaleca się kobietom, które planują zajście w ciążę lub już są w ciąży. Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. Jego niedobór może powodować groźne wady rozwojowe u dziecka.
Jednak trzeba wiedzieć, że ugotowany bób ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny go spożywać kobiety w ciąży, które chorują na cukrzycę ciążową.