MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Takie są skutki jedzenia bobu. To się dzieje z organizmem, gdy jemy bób

Agnieszka Kasperek
Agnieszka Kasperek
Wideo
od 16 lat
Bób to znane i smaczne warzywo, popularne zwłaszcza w sezonie letnim. Z bobu można przyrządzić różne dania, często sięgamy po niego także jako po przekąskę. Najlepiej smakuje ugotowany z solą i podany z odrobiną masełka. Bób stanowi też świetną alternatywę dla mięsa. Bób to źródło wielu cennych składników odżywczych. Zobacz, jakie właściwości ma bób i jak działa na nasz organizm, gdy go spożywamy.

Spis treści

Bób - co to za roślina?

Bób to warzywo strączkowe, znane także pod nazwą wyka, jest bardzo popularne w polskich domach. Znane jest już od bardzo dawna, jednak nie jest znane miejsce jego pochodzenia. Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych.

Kilka ciekawostek o bobie:

  • Bób uprawiany był w basenie Morza Śródziemnego od dawna, prawdopodobnie już w okresie neolitu. Świadczą o tym wykopaliska w Jerychu.
  • Najstarsze ślady bobu w Starożytnym Egipcie pochodzą z okresu 2500-2300 lat p.n.e. Bób odgrywał tam rolę kultową. Uważany był za "pokarm umarłych".
  • Pliniusz Starszy pisał, że wśród roślin strączkowych Rzymianie najbardziej cenią bób. Nasiona bobu odnaleziono w ruinach Troi.

Bób to zdrowa przekąska

Bób to świetna i zdrowa alternatywa dla przekąsek - jest pożywny, niskokaloryczny (zawiera mało tłuszczu), jest bogatym źródłem białka , błonnika, kwasu foliowego i różnych witamin. A do tego świetnie smakuje.

Bób można spożywać na surowo, ugotowany tradycyjnie w wodzie, na parze lub upieczony w piekarniku. Można go wykorzystać jako składnik zup, sałatek, dań makaronowych, past do smarowania. Świetnie komponuje się z pomidorami i serem feta lub pleśniowym. Bób zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego.

Czy bób można jeść codziennie?

Jak najbardziej. Bób można spożywać codziennie. Dostarcza organizmowi wiele cennych składników. Może stanowić jedną z pięciu rekomendowanych codziennych porcji warzyw. Warto włączyć bób do diety zwłaszcza na początku lata, gdy rozpoczyna się sezon na to warzywo. W innych porach roku warzywo to dostępne jest jako mrożone. Zobacz, jak ugotować bób, aby wydobyć z niego najwięcej walorów smakowych i zdrowotnych.

Jak ugotować bób? Ile czasu trzeba gotować bób?

Bób umyj pod bieżącą wodą, następnie włóż go do garnka i zalej wodą tak, aby było jej około 3-4 cm ponad powierzchnią bobu. Wsyp płaską łyżeczkę cukru oraz pół łyżeczki soli. Garnek wstaw na gaz. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu około 20 minut (od momentu, gdy woda zacznie wrzeć), aż ziarna bobu zmiękną. Gdy bób będzie gotowy, odlej wodę. Możesz dodać odrobinę masła do smaku (najlepiej jeszcze do garnka).

Nie wyrzucaj skórki z bobu, ale zjedz ją, gdyż to w niej znajduje się najwięcej witamin!

Bób jemy najczęściej w formie gotowanej, jednak można też spożywać go na surowo. Proces gotowania powoduje utratę około 40% wartościowych składników odżywczych, a także wzrost indeksu glikemicznego (dlatego bób nie jest wskazany dla diabetyków). Ziarna świeżego bobu są twarde, intensywnie zielone, mają gładką skórkę bez przebarwień. Bób przechowuj w lodówce, maksymalnie przez tydzień, najlepiej w papierowej torbie.

Takie są właściwości lecznicze bobu. Tak reaguje na niego nasz organizm

Oprócz walorów smakowych i wartości odżywczych, bób ma także wiele właściwości leczniczych. Lecznicze właściwości bobu wykorzystywane są w wyrobach farmaceutycznych i lekach. Na co pomaga bób? Jakie witaminy zawiera? Jakie właściwości odżywcze i lecznicze ma bób? Zobacz w galerii.

ZOBACZ TEŻ:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska