
Cytryna ma szerokie zastosowanie w kuchni. To świetny dodatek do napojów, drinków. Można przyrządzić też orzeźwiające sorbety czy lody cytrynowe.
A jak cytryna działa na organizm? Co się dzieje z naszym organizmem, gdy spożywamy cytrynę? Jakie właściwości ma ten owoc? Przekonaj się >>

Cytryny wspomagają odchudzanie
Zawarte w tych owocach flawonoidy wpływają korzystnie na procesy trawienne, a błonnik zapewnia uczucie sytości.
Zawarte w tych owocach terpeny pobudzają wytwarzanie śliny. Rośnie wówczas produkcja enzymów trawiennych.

Cytryny pomagają utrzymać dobry bilans kaloryczny
Cytryny zawierają bardzo mało tłuszczu i białka. Składają się głównie z węglowodanów (10 proc.) i wody (88 – 89 proc.). Średnia cytryna dostarcza tylko około 20 kalorii.

Cytryny poprawiają kondycję skóry
Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wspierają walkę z niedoskonałościami skóry i trądzikiem. Przyspieszają syntezę kolagenu, który sprzyja zachowaniu młodego wyglądu cery.