Cytryna - skąd pochodzi?
Cytryna to owoc, który pochodzi prawdopodobnie z południowo-wschodnich Chin. Jest to krzyżówka limy z cytronem. Na Stary Kontynent trafiła w średniowieczu, dzięki kupcom arabskim. Do Ameryki natomiast cytryna przywędrowała za sprawą Krzysztofa Kolumba. Największe plantacje cytryny znajdują się w Stanach Zjednoczonych, Włoszech, Grecji, Hiszpanii i Meksyku.
Jakie właściwości ma cytryna?
Cytryna to bogate źródło witaminy C, a także naturalny środek na wzmocnienie odporności. Często stosowana jest przy przeziębieniu, bo łagodzi przebieg sezonowych infekcji. Zawiera także sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia naczynia krwionośne.
Cytryna to bogate źródło beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza.
Takie są skutki jedzenia cytryn - lista
Cytryny mają wiele prozdrowotnych właściwości. Z niektórych z nich pewnie nawet nie zdawaliście sobie sprawy. W poniższej galerii zebraliśmy dla was listę zalet jedzenia cytryn. Sprawdźcie teraz.
CZYTAJ TEŻ: W tych zawodach wada wzroku to dyskwalifikacja. Masz słaby wzrok? Tej pracy nie dostaniesz
