
Jajka są źródłem tłuszczów nasyconych, sodu, potasu, białka, węglowodanów. Znajdziemy w nich również: żelazo, miedź, selen, beta-karoten oraz witaminę D i witaminy z grupy B. Większość składników odżywczych zachowują jajka na miękko. Sprawdź, jakie są skutki jedzenia jajek na miękko.

Wspomagają odchudzanie
Jajka na miękko są bogate w tłuszcze nienasycone, łatwiej przyswajalne przez organizm, a także aminokwasy, które dodają energii i zapewniają na długo uczucie sytości.

Przeciwdziałają starzeniu
Zawierają karotenoidy, luteinę oraz zeaksantynę. Składniki te wspomagają regenerację tkanek i przeciwdziałają starzeniu.

Utrzymują wzrok w dobrej kondycji
Związki takie jak luteina i zeaksantyna zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy. Dodatkowo są bogate w witaminę A, która wpływa na odpowiednie działanie siatkówki oka i jego wierzchnich warstw.