Oto skutki jedzenia jajek na miękko
Jajko na miękko to takie, które gotowane jest do momentu ścięcia białka, lecz na tyle krótko, aby żółtko pozostało w postaci płynnej. Jajko na miękko należy gotować od 3,5 do 5,5 minuty w zależności od rozmiaru: S – 3,5 minuty, M – 4 minuty, L – 5,5 minuty. W przeciwieństwie do jaj na twardo, które gotowane są aż do całkowitego ścięcia żółtka, jajka na miękko zachowują większość cennych właściwości odżywczych.
Zobacz także: Suche, pękające usta i zajady - co to oznacza. Spierzchnięte usta mogą być sygnałem poważnej choroby
Skutki jedzenia jajek na miękko
Im krócej gotujemy jajko, tym lepiej. Z każdą minutą gotowania degradacji ulegają cenne związki odżywcze zawarte w żółtku. Należy do nich między innymi lecytyna, która zapobiega przyswajaniu tzw. lekkiego cholesterolu. Chociaż osoby zdrowie mogą ze spokojem jeść 2-3 jajka dziennie w dowolnej postaci, to w przypadku osób cierpiących na choroby sercowo-naczyniowe, zdecydowanie lepszym wyborem będą jajka na miękko.
Dodatkowo przy smażeniu lub zbyt długim gotowaniu jaj utlenia się cholesterol, lepiej by pozostał w postaci nieutlenionej.
W jajkach na miękko znajduje się wiele cennych witamin i składników odżywczych. Sprawdź, jakie są skutki włącznia ich do diety:
