Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Takie są skutki jedzenia jajek na miękko. To dzieje się z organizmem po jajkach

Joanna Gólczyńska
Joanna Gólczyńska
Jajka są źródłem tłuszczów nasyconych, sodu, potasu, białka, węglowodanów. Znajdziemy w nich również: żelazo, miedź, selen, beta-karoten oraz witaminę D i witaminy z grupy B. Większość składników odżywczych zachowują jajka na miękko. Sprawdź, jakie są skutki jedzenia jajek na miękko.
Jajka są źródłem tłuszczów nasyconych, sodu, potasu, białka, węglowodanów. Znajdziemy w nich również: żelazo, miedź, selen, beta-karoten oraz witaminę D i witaminy z grupy B. Większość składników odżywczych zachowują jajka na miękko. Sprawdź, jakie są skutki jedzenia jajek na miękko. pixabay
Jest wiele sposobów na przygotowanie jajek. Możemy zrobić z nich jajecznicę, omlet, kogel-mogel, zjeść na miękko, twardo lub w koszulce. Jeżeli jednak zależy nam przede wszystkim na zdrowiu, warto zjeść jajko w postaci, w której zachowuje pełnię składników odżywczych. Najzdrowsze są jajka na miękko.

Oto skutki jedzenia jajek na miękko

Jajko na miękko to takie, które gotowane jest do momentu ścięcia białka, lecz na tyle krótko, aby żółtko pozostało w postaci płynnej. Jajko na miękko należy gotować od 3,5 do 5,5 minuty w zależności od rozmiaru: S – 3,5 minuty, M – 4 minuty, L – 5,5 minuty. W przeciwieństwie do jaj na twardo, które gotowane są aż do całkowitego ścięcia żółtka, jajka na miękko zachowują większość cennych właściwości odżywczych.

Zobacz także: Suche, pękające usta i zajady - co to oznacza. Spierzchnięte usta mogą być sygnałem poważnej choroby

Skutki jedzenia jajek na miękko

Im krócej gotujemy jajko, tym lepiej. Z każdą minutą gotowania degradacji ulegają cenne związki odżywcze zawarte w żółtku. Należy do nich między innymi lecytyna, która zapobiega przyswajaniu tzw. lekkiego cholesterolu. Chociaż osoby zdrowie mogą ze spokojem jeść 2-3 jajka dziennie w dowolnej postaci, to w przypadku osób cierpiących na choroby sercowo-naczyniowe, zdecydowanie lepszym wyborem będą jajka na miękko.

Dodatkowo przy smażeniu lub zbyt długim gotowaniu jaj utlenia się cholesterol, lepiej by pozostał w postaci nieutlenionej.

W jajkach na miękko znajduje się wiele cennych witamin i składników odżywczych. Sprawdź, jakie są skutki włącznia ich do diety:

od 7 lat
Wideo

Ekspresowe ogórki małosolne z woreczka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska