
Orzechy laskowe - skutki jedzenia i przeciwskazania
Orzechy laskowe mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Zobacz, dlaczego warto włączyć orzechy laskowe do codziennej diety. Wyjaśniamy też, kto nie powinien jeść orzechów laskowych.

Cenne proantocyjanidyny w orzechach laskowych
Orzechy laskowe ze wszystkich orzechów zawierają największą ilość proantocyjanidyn (PAC). Proantocyjanidyny wykazują 20 razy większą aktywność przeciwutleniającą niż witamina C i 50 razy większą niż witamina E. Są bardzo korzystne dla zdrowia, gdyż usuwają szkodliwe wolne rodniki, opóźniają proces starzenia i wzmacniają odporność.

Orzechy laskowe wspomagają pracy mózgu
Orzechy laskowe zawierają m.in. witaminę E, kwas foliowy, tiaminę i mangan. Te składniki świetnie wpływają na poprawę pracy mózgu (poprawiają koncentrację, myślenie) oraz zapobiegają chorobom zwyrodnieniowym (np. chorobie Alzheimera).
Dodatkowo, orzechy te wspomagają w stanach przemęczenia psychicznego i wzmożonego stresu.

Orzechy laskowe dobre dla cukrzyków
Orzechy laskowe mają niski indeks glikemiczny (15), dlatego osoby chorujące na cukrzycę mogą je jeść bez obaw.