1 z 15
Przewijaj galerię w dół

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Por to jedno z warzyw które głównie kojarzy nam się z rosołem. W ostatnich latach na szczęście por zyskał wielu sympatyków, którzy znajdują zastosowanie dla tego smacznego warzywa. A możliwości jest masa. Zobaczcie sami.
Listę plusów jedzenia porów znajdziecie na kolejnych zdjęciach >>>
2 z 15

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Por to także źródło błonnika, ale i kwasu foliowego oraz antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki.
3 z 15

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Ze względu na związki w nim zawarte, por sprzyja zmniejszaniu stanom zapalnym w chorobach takich jak cukrzyca typu 2 oraz stany zapalne górnych dróg oddechowych.
4 z 15

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Por nie tylko ma wyrazisty smak, ale i wykazuje właściwości bakteriobójcze.