
Oto właściwości śliwek. Te osoby nie powinny jeść śliwek
Śliwki mają wiele udowodnionych naukowo zalet, które sprawiają, że warto włączyć je do swojej diety. Regularne jedzenie śliwek ma dobry wpływ na nasze zdrowie, jednak nie każdy powinien sięgać po te owoce. Sprawdź, kiedy lepiej nie jeść śliwek >>>>>

Śliwki na zaparcia
Śliwki, w szczególności suszone, znane są z właściwości łagodzenia zaparć. Wynikają one m.in. z dużej zawartości błonnika (głównie nierozpuszczalnego) oraz z obecnego w suszonych śliwkach - sorbitolu, który ma właściwości przeczyszczające. Również powidła i nektary śliwkowe to naturalne środki rozwalniające, które są szczególnie przydatne do stosowania u dzieci, osób starszych i schorowanych cierpiących na zaparcia. Po ich spożyciu należy przyjmować większe ilości płynów.

Śliwki przy cukrzycy
04.09.2021 bydgoszcz strzelce dolne swieto sliwki .
Jak pokazują badania, jedzenie śliwek zmniejsza poziom adiponektyny - hormonu, który odgrywa rolę w regulacji poziomu cukru we krwi, a także jest związane z niższym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2. Ponadto duża zawartość błonnika z tych owoców wpływa na tempo wchłaniania węglowodanów przez organizm, co powoduje stopniowy wzrost, a nie skok poziomu glukozy. Śliwki mają niski indeks glikemiczny - świeże 24, a suszone 29, jednak ze względu na ładunek glikemiczny osoby cierpiące na zaburzenia glikemii powinny spożywać do 100 g owoców świeżych lub trzy sztuki suszonych.

Śliwki na odchudzanie
Śliwki wspierają odchudzanie. To świetna i niskokaloryczna przekąska, a dzięki obecności błonnika przyspiesza trawienie. Najlepiej zjeść kilka śliwek w ciągu dnia, jednak nie można przesadzać z ich ilością, ponieważ zawierają sporo cukru.