
Śliwki przy nadciśnieniu
Śliwki wspomagają obniżenie poziomu ciśnienia krwi. Ze względu na to, że śliwki dostarczają także związków mineralnych, przede wszystkim potasu, wpływających na układ krążenia, które są pomocne w obniżaniu poziomu ciśnienia krwi a także zapobiegają chorobom serca i miażdżycy.

Śliwki obniżają poziom cholesterolu
Jedzenie śliwek pomaga obniżyć poziomu cholesterolu. Śliwki jako owoce bogate w błonnik i pektyny zaliczają się do produktów, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Badania pokazują, że jedzenie suszonych śliwek i picie soku z nich, ma realny wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu LDL oraz cholesterolu całkowitego.

Śliwki - źródło przeciwutleniaczy
Śliwki – zarówno świeże, jak i suszone – są źródłem silnych przeciwutleniaczy, w tym witaminy C, czyli kwasu askorbinowego. Jedną z jego ról jest wspieranie organizmu w walce z antyoksydantami, a tym samym zmniejszanie stanu zapalnego i spowalnianie procesu starzenia komórek. Zawierają także duże ilości przeciwutleniaczy polifenolowych, które wpływają pozytywnie na kondycję kości i mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób serca.

Śliwki chronią przed nowotworami
Śliwki są bogatym źródłem antyoksydantów, które chronią DNA komórek przed uszkodzeniami i zapobiegają ich mutacjom. Aby wzmocnić ochronę, możemy je spożywać na zmianę z innymi owocami i warzywami m.in. aronią, wiśnią czy borówką amerykańską.