MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Takie są skutki jedzenia śliwek - przy tych schorzeniach lepiej ich unikać. Te osoby nie powinny jeść śliwek

Magdalena Walczak-Grudzka
Opracowanie:
Wideo
od 7 lat
Śliwki to pyszne i zdrowe owoce bardzo popularne w Polsce, jedzone zwłaszcza od początku lata aż do późnej jesieni. Śliwki są cenione jako bogate źródło antyoksydantów, witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Mogą być włączone do diety diabetyków, przy zaparciach i chorobach serca. Regularne jedzenie śliwek ma dobry wpływ na nasze zdrowie, jednak nie każdy powinien sięgać po te owoce. Komu szkodzą śliwki? Sprawdź, kiedy lepiej nie jeść śliwek.

Spis treści

Czy śliwki są zdrowe? Oto właściwości śliwek

Śliwki to owoce, które łatwo włączyć do codziennej diety - można je spożywać zarówno surowe, jak i suszone, jako samodzielną przekąskę albo dodatek do ciast, koktajli i sałatek. Śliwki to owoce cenione nie tylko za swoje walory smakowe i kulinarne, ale także za właściwości zdrowotne. Mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Śliwki są niskokaloryczne a dostarczają duże ilości błonnika oraz składników odżywczych.

To Cię teraz może zainteresować

Śliwki są nie tylko bogatym źródłem substancji aktywnych, ale mogą być pomocne w profilaktyce cukrzycy i chorób układu krążenia. Powinny sięgać po nie osoby cierpiące z powodu zaparć, a także te, w których codziennej diecie brakuje błonnika.

Jedna średnia śliwka zawiera:

  • 30 kcal,
  • 8 gramów węglowodanów,
  • 1 gram błonnika,
  • 7 gramów cukrów.

Śliwki - właściwości zdrowotne

Śliwki zawierają duże dawki witaminy A, C i K a także składniki mineralne takie jak potas, miedź czy mangan. W śliwkach znaleźć można również pektyny i kwasy m.in. jabłkowy, winowy i cytrynowy oraz liczne sole np. sodowe czy potasowe, witaminy z grupy B, karotenoidy i fenole oraz flawonoidy.

Świeże śliwki dostarczają średnio 30 kcal i 8 g węglowodanów. Śliwki suszone mają zawartość witamin i składników mineralnych podobną do owoców świeżych, jednak dostarczają zdecydowanie więcej kalorii - średnio ok. 267 kcal oraz węglowodanów - ok. 68,9 g.

Niestety, śliwki zawiera też kilka składników, które mogą pogorszyć nasz stan zdrowia.

Trwa głosowanie...

Kupujesz warzywa w markecie czy na targowisku?

Te osoby nie powinny jeść śliwek. Przy takich schorzeniach śliwki mogą zaszkodzić

Śliwki mają wiele udowodnionych naukowo zalet, które sprawiają, że warto włączyć je do swojej diety. Eksperci wymieniają zarówno korzyści, jak i wady jedzenia śliwek.

W galerii poniżej zobaczcie, jakie są przeciwwskazania do jedzenia śliwek i jak te owoce wpływają na organizm:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska