
ZIEMNIAKI MOGĄ ZWIĘKSZYĆ RYZYKO CUKRZYCY TYPU 2
Ziemniaki mogą zwiększyć ryzyko zachorowana na cukrzycę typu 2. Chociaż ziemniaki są uważane za zdrowe "złożone" węglowodany, nadal mogą zwiększać poziom cukru we krwi. Badania wykazały, że większe spożycie ziemniaków ogółem (w tym pieczonych, gotowanych, puree ziemniaczanego i frytek) jest znacząco związane z podwyższonym ryzykiem cukrzycy.
Ziemniaki mają średnio wysoki indeks glikemiczny. Podnoszą poziom cukru we krwi do niewielkiego poziomu, co dla wielu osób nie jest niczym wielkim, ale dla diabetyków to prawdziwy problem.

ZIEMNIAKI MOGĄ POWODOWAĆ WZDĘCIA
Jeden średni ziemniak ze skórką zawiera 4 gramy błonnika, co nie tylko daje uczucie sytości i spowalnia trawienie, ale także zapobiega zaparciom. Ponieważ jednak ziemniaki są bogate w skrobię (a tym samym węglowodany), mogą również powodować gazy, gdy są spożywane w dużych ilościach. Jedzenie zbyt wielu ziemniaków w jednym posiłku może powodować dyskomfort i wzdęcia.
Według ekspertów, istnieje większe ryzyko wystąpienia tych nieprzyjemnych skutków ubocznych, jeśli ziemniaki są spożywane bez żadnego źródła białka obok nich. Zatem najlepszym sposobem na uniknięcie nieprzyjemnych objawów ze strony przewodu pokarmowego jest włączenie ziemniaków do dobrze zbilansowanego posiłku.