
Ziemniaki - nie dla osób z chorobą Leśniowskiego-Crohna
Choroba Leśniowskiego-Crohna to stan zapalny jelit, cierpią na nią najczęściej osoby między 20. a 40. rokiem życia. Choroba rozwija się nie tylko w jelitach, ale atakuje także przełyk, żołądek, a nawet cały układ pokarmowy i mocno utrudnia codzienne funkcjonowanie.
Ziemniaki niestety zaostrzają objawy, dlatego powinny zostać wyeliminowane z diety osób chorujących na tę chorobę.

Ziemniaki - nie dla cukrzyków i osób z insulinoopornością
Ziemniaki powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi. Następuje krótkotrwały przyrost energii, a następnie - szybki i gwałtowny jej spadek. Wraz ze spadkiem energii nadchodzi zmęczenie, senność i uczucie ponownego głodu.
Ziemniaki zatem nie są wskazane dla osób cierpiących na cukrzycę typu 2, stan przedcukrzycowy lub insulinooporność, a także osób zdrowych, ale podatnych na wahania poziomu cukru we krwi.

Ziemniaki - tak, kaloryczne dodatki - nie
Same ziemniaki nie są mocno kaloryczne, jednak mogą powodować wzrost poziomu cukru we krwi, a następnie jego spadek, co prowadzi do szybkiego odczuwania głodu. Stąd ryzyko nadwagi lub otyłości. Jaka jest na to rada? Jedz ziemniaki gotowane (nie smażone!) z dodatkiem warzyw - surowych lub gotowanych. Ziemniaki pod postacią chipsów czy smażonych talarków są ciężkostrawne i kaloryczne.