https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Takie są skutki jedzenia ziemniaków. Te osoby nie powinny jeść ziemniaków

Agnieszka Kasperek
Wideo
od 7 lat
Ziemniaki to podstawa dań obiadowych w codziennej diecie w polskich domach. Mięso, ziemniaki i surówka - to zestaw, który zwykle gości na naszych stołach. Ziemniaki spożywamy też w innych postaciach, nie tylko gotowane. Ziemniaki mogą być także pieczone, zasmażane, z ziemniaków można przyrządzić placki, zapiekanki, frytki, puree, babki z dodatkiem innych warzyw. Wbrew powszechnemu przekonaniu, ziemniaki są zdrowe. Są źródłem skrobi, białek, aminokwasów, błonnika, cukrów, kwasów tłuszczowych i składników mineralnych. Jednak nie wszyscy powinni je jeść. Zobacz, kto nie powinien jeść ziemniaków.

Ziemniak to gatunek rośliny należący do rodziny psiankowatych. Jadalne są bulwy, które rosną pod ziemią. Ziemniaki pochodzą z Ameryki Południowej. Do Europy ziemniak trafił pod koniec XVI wieku, a w ciągu następnych stuleci stał się jednym z podstawowych składników diet ludzi na całym świecie. W 2009 roku ziemniak był czwartą pod względem wielkości produkcji rośliną uprawną, zaraz po kukurydzy, ryżu i pszenicy.

Ziemniaki - wartości odżywcze

Ziemniaki zawierają wiele cennych składników odżywczych, są też bogatym źródłem węglowodanów. Ziemniaki to źródło skrobi, białek, aminokwasów, błonnika, cukrów (glukoza, fruktoza, sacharoza), kwasów tłuszczowych i składników mineralnych (wapń, chlor, żelazo, jod, siarka, witaminy C, PP, B1, B2 i B6, potas i mangan), związki fenolowe o charakterze przeciwutleniaczy, antocyjany, które zapobiegają rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów oraz degradacji siatkówki oka.

Odmiany jadalne ziemniaków

Odmiany jadalne ziemniaków dzieli się na następujące typy kulinarne:

  • A – sałatkowe - polecane zwłaszcza na sałatki i konserwy,
  • B – wszechstronnie użytkowe - idealne do zup, ciast ziemniaczanych, zapiekanek, frytek,
  • C – mączyste - polecane na purée, pyzy, placki ziemniaczane, ziemniaki pieczone,
  • D – bardzo mączyste i suche - mało przydatne.

Czy ziemniaki tuczą?

Ziemniaki to bogate źródło węglowodanów. Jednak sam ziemniak nie jest mocno kaloryczny. 100 gramów ziemniaków zawiera jedynie 77 kalorii. Ziemniaki same w sobie nie powodują nadmiernego przyrostu masy. Tuczą dodatki, które spożywamy razem z ziemniakami - sosy na śmietanie, skwarki, zasmażki, a także znaczenie ma forma, w jakieś spożywamy ziemniaki - frytki czy chipsy mają znacznie więcej kalorii, niż ziemniaki gotowane. Dlatego przekonanie, że ziemniaki tuczą i powinny ich unikać osoby na diecie odchudzającej, to mit.

Co zamiast ziemniaków? Bataty

Bataty czyli słodkie ziemniaki to świetna alternatywa dla zwykłych ziemniaków, sprawdzą się dla osób, które nie mogą jeść ziemniaków. Bataty zawierają więcej błonnika wspomagającego prace układu trawiennego, są bogate w witaminę A, witaminę C i niacynę. Te witaminy wzmacniają skórę i poprawiają jej stan, wspomagają również pracę układu odpornościowego.

Te osoby muszą unikać ziemniaków - lista

Pomimo wielu prozdrowotnych korzyści wynikających z jedzenia ziemniaków, są osoby, które nie powinny spożywać tego warzywa, gdyż może im ono zaszkodzić. Sprawdź w poniższej galerii, kto nie powinien jeść ziemniaków.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska