
Prawie każdy z nas uwielbia słodkie potrawy, przekąski lub wypieki. Niektórzy nie potrafią przeżyć dnia bez zjedzenia czegoś słodkiego. Przeciętny człowiek spożywa około 20 łyżeczek cukru dziennie – więc zrezygnowanie z niego będzie wiązało się z pewnymi konsekwencjami.
Całkowite odstawienie cukrów jest nie tylko niemożliwe, ale i nierozważne. To właśnie one bowiem pomagają utrzymać prawidłową pracę mózgu i układu nerwowego. Jak wpływa na ludzi z cukrzycą? Co się stanie, jeśli postanowimy go ograniczyć lub kompletnie z niego zrezygnować? Na te pytania odpowiadamy w na kolejnych slajdach naszej galerii.

Osoby chore na cukrzycę nie mogą pozwolić sobie na całkowite odstawienie cukru. Stale muszą dbać o wyrównany poziom cukru we krwi. Jest wiele zagrożeń, które mogą pojawić się przy niewyrównanym poziomie cukru. Jednym z nich jest wystąpienie niewydolności nerek, która jest trudna do wykrycia.

Innym zagrożeniem jest uszkodzenie nerwów, które może objawiać się stopniowo lub bardzo szybko, a zależy to od typu cukrzycy. W niektórych przypadkach cukrzyca może doprowadzić do pogorszenia wzroku, a nawet do utraty wzroku.
To przykłady różnych zagrożeń związanych z cukrzycą, które mogą się tylko potęgować, jeżeli poziom cukru we krwi nie będzie wyrównany. Czasami zwykły batonik może poprawić samopoczucie cukrzyka i podnieść poziom cukru. Dlatego cukrzycy nie mogą pozwalać sobie na całkowite niejedzenie cukru.

Cukier jest zawarty w znacznie większej ilości produktów niż mogłoby się wydawać, przez co całkowite usunięcie go z diety z dnia na dzień będzie praktycznie niemożliwe. Najlepiej robić to stopniowo, powoli eliminując z posiłków składniki zawierające cukier.