
Kawa zbożowa często uznawana jest za zamiennik tradycyjnej kawy. Jednak z prawdziwą kawą łączy ją co najwyżej nazwa. Kawa zbożowa ma jednak wiele zalet, dlatego warto włączyć ją do diety wielu osób, bo w przeciwieństwie do tradycyjnej kawy mogą ją pić dzieci, kobiety w ciąży, a także osoby z wieloma schorzeniami. Zobaczcie, jakie zalety ma ten napój, a kto nie powinien jej pić.
Więcej na temat kawy zbożowej na kolejnych zdjęciach >>>

Jest wskazana osobom cierpiącym na nadciśnienie i ponieważ nie działa pobudzająco, można ją spożywać przed snem.

Kawa zbożowa, oprócz tego, że jest napojem niskokalorycznym, jest również źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu wspomaga perystaltykę jelit i zmniejsza uczucie głodu.

Dodatkowo kawy zbożowe z dodatkiem cykorii, dzięki zawartości inuliny, mają działanie probiotyczne.